Vrienden van de Dieptetuin
de tuinclub die echt werkt
 
 

Werkochtenden 2019

Van elke werkochtend wordt een verslag gemaakt met foto's, zodat degenen die er niet bij konden zijn toch een indruk hebben van wat er die ochtend in de tuin heeft plaatsgevonden.


zaterdag 26 oktober: Laatste werkochtend

De laatste werkochtend van dit seizoen! Eerst werd er een uurtje hard gewerkt. Er werd veel geveegd om de tuin netjes achter te laten voor de winter en het dak van de Kate werd maar liefst met 4 man sterk goed schoongemaakt. Vele kruiwagens vol met eikeltjes, blaadjes en andere zooi werden afgevoerd. Ook werden de composthopen liefdevol toegedekt met een warm bladerdek. 

Daarna was het tijd voor de feestelijke seizoensafsluiting. We boften enorm met het weer: in een lekker zonnetje konden we plaatsnemen aan de lange tafels. Maar liefst 28 mensen schoven aan: Loes, Janneke, Nel, Barbara, Margreet, Hannie, Hanny(verslag), Henny, Henk, Ditte, Cor, Ton, Joke, Ad de H. en A M., Maarten, Agnieta, Pieter, Jan-Willem, Willem F. Josje, Helma, Joyce, Gerda, Albert, Reina, Jaco en Yvonne. We genoten van de koffie mét: met appeltaart, met slagroom, met advocaat en met toespraakjes. Maarten bedankte, namens het bestuur, alle vrijwilligers voor hun inzet in het alweer achtste(!) seizoen. Daarin hebben we 32 werkochtenden gehad en meerdere uitstapjes gemaakt, o.a. naar de wijngaard Hoog Beek & Royen en naar de historische moestuin van Bartimeús. We mochten 3 nieuwe vrijwilligers verwelkomen: Helma, Ditte en Cor. Nieuw was ook het Plantenasiel; dat loopt heel goed, mede dankzij Reina en Hanny, en daardoor krijgt de Dieptetuin meer bezoek en meer bekendheid. Josje heeft een Dieptetuin-plantenboek gemaakt met maar liefst 150 foto’s en beschrijvingen van de planten in de borders, met duidelijke plattegrondjes. Wattunklus! Onze complimenten Josje! Een apart woord van dank was er voor onze koffiedames Tineke en Meta en voor de verslaggevers Janneke, Ton en Hanny. En voor de fotografen Reina en Maarten zelf natuurlijk! Damast aan de vijver was gezellig en succesvol. Goed nieuws is er over de uitbreiding van de Kate; dat is goedgekeurd. De volgende uitdaging is om fondsen te werven voor de financiering. Jaco bedankte namens de vrijwilligers het bestuur met het volgende gedicht:


Zie de kleuren aan de bomen,

’t najaar is echt aan gekomen.

Dit is het einde van ’t seizoen.

Met regen kun je toch niets doen.

De lente komt weer voor we ’t weten.

Vrijdag en zaterdag mogen we niet vergeten.

Tropische hitte kwam dit jaar voor.

Toch werkte ieder  rustig door.

Werk, koffie en diner zijn altijd fijn. 

Ieder kan daar getuige van zijn.

Nieuwe krachten kwamen erbij.

Met een ieder zijn wij heel erg blij.

Wij willen ons bestuur van harte danken!

Dat steken we niet onder stoelen en banken.

Voor alles wat jullie hebben gedaan,

bieden we nu deze bloemen aan.

Tot slot bedankte Bram Wispelweij namens de gemeente iedereen en hij bood ons, ook namens de gemeente, een tasje lekkers aan. Dankjewel Bram! We gingen tevreden naar huis met ook nog een overzicht van de winteractiviteiten.  

 
 

zaterdag 19 oktober:

De 19e oktober en voorlaatste werkdag van dit seizoen. We begonnen met regen en het zag er allemaal een beetje nat uit. Schetst de verbazing dat er toch 19 vrijwilligers de moed hadden naar de Dieptetuin te komen te weten.

Henny, Margreet, Jaco, Ad de H, Loes, Kees, Agnieta, Jan Willem van Bemmel, Gerda, Ton, Josje, Joke, Meta, Tineke, Ditte, Cor, Maarten, Lucie, Pieter en in de koffiepauze kwam onze Barbara (wat zag ze er goed uit) met haar twee kleinzonen ons in de Kate completeren.

Tegen de tijd  dat het koffiedrinken was ging de regenkleding uit want we kregen een stralend zonnetje, hetgeen het werken een stuk gezelliger maakte. Zoals dit seizoen steeds,  werd er weer veel onkruid verwijderd evenals uitgebloeide bloemen en planten. Bladeren en eikels, en niet alleen vanachter de Kate, bleken ook een groot deel van het weg te gooien geheel te zijn. Kreeg van Ad de H. nog te horen dat er geen bladafval meer op de mesthopen gegooid mag worden want die zijn afgedekt en wachten op het volgend jaar.

Meta en Tineke hadden weer hun uiterste best gedaan de koffie een lekkere geur en smaak te geven en waren daar ook prima in geslaagd, zij het dat zij door de drukte in de Kate gedwongen waren hun koffie in de keuken op te drinken zittend op een krukje. Er werd weer hard gewerkt door iedereen en toen ik de Dieptetuin verliet om weer naar huis te gaan, zag alles er weer opgeruimd en netjes uit. Tot slot wil ik nog even wijzen op het feit dat a.s. zaterdag de laatste werkdag is en het een goed idee is dat iedereen aanwezig kan zijn, al is het maar voor de gezelligheid. Tot zaterdag zullen we maar zeggen.


 

 
vrijdag 11 oktober:

Door de hevige regenval van de afgelopen week was het een natte boel in de tuin. Toch kwamen er weer 18 vrijwilligers in actie om onderhoud te plegen, t.w. Gerda, Albert, Ton, Willem Fazant, Ad de H. en Ad M., Henny, Hannie, Josje, Janneke, Jan-Willem, Ditte, Cor, Loes, Reina (foto’s), Meta en Tineke (koffie) en Hanny (verslag). Dode bloemen en planten werden gekortwiekt, mos werd tussen de keitjes vandaan gepeuterd en er werd ook volop geharkt en geveegd, terwijl ons “huisroodborstje” ons gezelschap hield. De berceaus gaan er steeds mooier uitzien door de noeste arbeid van Jan-Willem, Ditte en Cor. Hulde! Gerda en Albert verplaatsten een aantal krulvarens en Willem Fazant plantte aan de van Tetslaan een taxus op een kale plek. Janneke zorgde voor een bloemetje op tafel. We dronken koffie ín de Kate; dat was een beetje dringen, maar er gaan veel makke schapen in een hok. In de tuin genieten we nog van de laatbloeiers en de doorbloeiers, zoals natuurlijk de herfstasters en de monnikskap, maar ook sommige persicaria’s en boltonia’s houden het lang vol! Terwijl de meeste bloemen en struiken in winterrust gaan, beginnen de mahoniestruiken juist te bloeien. Als je binnenkomt in de tuin, kijk dan direct even naar links, dan zie je het mooie geel van de mahoniestruiken. Nog twee werkochtenden te gaan: 19 en 26 oktober, en dan zit seizoen 2019 er al weer op!

p.s. Afgelopen vrijdag en zaterdag was op Slotstad rtv inderdaad het item over de Dieptetuin te zien. Heel leuk gedaan! Ik heb op hun website gezocht of je het terug kunt kijken, maar tot nu toe heb ik het niet kunnen vinden.
 


 

zaterdag 5 oktober:

Ik was deze morgen nogal vroeg aan het hek van de tuin, die echter nog gesloten bleek. Het eerste gevoel dat bij mij opkwam was of ik de verkeerde dag had uitgekozen en ik dus voor niets daar stond. Echter, toen verscheen Joyce op haar fiets en vertelde mij dat de familie v. d. Berg in Frankrijk op vakantie was en zij die morgen het ontsluiten van het geheel voor haar rekening nam.

Ondanks de weersverwachting was het een koude mooie ochtend en verschenen er toch weer 16 vrijwilligers waaronder enkele ,, alleen koffiedrinkers ,, waren. Aanwezig waren Joyce, Henny, Albert, Janneke, Hanny, Joke net 80 jaar geworden, Meta, Tineke, Helma, Ad de H, Ton, Nel, Jan Willem, Margreet, Loes bracht druiven heerlijk zoet, en Yvonne.

Nog even op verzoek van Janneke een misverstand uit de weg ruimen en wel het feit dat zij de vorige week, zonder opzet overigens, Reina en Nel niet vermeld had als zijnde aanwezig aan de koffietafel en tijdens de werkzaamheden. Omdat er geen nieuwe opdracht voor het werk in de tuin aanwezig was, wel de oude, heeft eenieder zelf het tuinwerk bepaald en dat was aan het eind van de morgen, goed te zien. Henny was ondanks haar val thuis en zere ribben, toch gekomen en deed haar vaste werk op het gazon. Joyce en Ton veegden in de eerste instantie de grond en de stenen voor de Kate schoon opdat er tijdens het koffie drinken schoon gezeten zou kunnen worden en daarna heeft Joyce haar werk in de tuin gedaan en Ton achter de Kate weer een kruiwagen met eikels heeft verzameld en op de schroothoop gedeponeerd. Albert was niet in goede doen, een griep plaagde hem al een paar dagen en na de koffie ging hij weer naar huis.

Janneke vertelde tijdens het koffie drinken, in bescheiden vorm,  dat zij een email van Barbara had gehad over de gezondheid van haar, dit ter informatie over onze Barbara. Helma, Joke, Nel en Jan Willem hebben uitgebloeide planten verwijderd, hetgeen goed te zien was op de mesthoop. Hanny zorgde voor haar plantenplaats en de daarbij horende dingen. Meta en Tineke, het mooie stel in de koffie Kate ruimte, zette weer een prima bakkie op tafel vergezeld van lekkere koekjes, waarvan goed gebruik werd gemaakt. Onderwijl kwamen Ad de H, terug van ziek te zijn geweest, Margreet, Loes en Yvonne op de koffie en deden ook nog tuinwerk waar nodig. Loes nogmaals bedankt voor je lekkere en vooral zoete druiven, waarvan veel gebruik werd gemaakt. Joke vertelde nog dat zij een leuke en prettige 80 jarig verjaardagsfeest had gehad en zij die dag het middelpunt van het bezoek was geweest, ga zo door Joke.

Nog drie keer Dieptetuin tuinieren en het seizoen zit er weer op, laten we hopen dat de weergoden ons niet in de steek zullen laten en tot ziens.vrijdag 27 september:

Als we het team van Slotstad RTV meetellen, zaten er maar liefst 24 mensen aan de koffietafel op deze werkochtend. En dat terwijl het weer er helemaal niet zo veel belovend uitzag! Hanny stond dat driekoppige team te woord over de Dieptetuin en het tuinplantenasiel. Zij vertelde uitgebreid over het vele werk dat de vrijwilligers verzetten: Maarten, (80-jarige) Ton, (bijna jarige) Joke, Albert, Meta, Jan Willem, Loes, Agnieta, Tineke, Cor, Jaco, (verslaggeefster) Janneke, Ad de H, Henny, Helma, Hannie, Ditte, Josje, Margreet en tuinman Fazant. Die koffietafel, als altijd prima verzorgd door Meta en Tineke en dit keer met extra lekkere traktaties van Joke, biedt de gelegenheid om het 'wel en wee' te bespreken: we zongen voor de bijna jarige en wensen veel sterkte en een opkikkertje aan degenen die dat heel erg nodig hebben. Loes vroeg nog even of er ergens een ongebruikte damesfiets staat, haar hulp is de hare kwijt… Wat moest er allemaal gebeuren? De hele waslijst aan taken van zaterdag 21 september hing weer klaar en aan het eind van de ochtend kon Josje tevreden vaststellen dat bijna alles is gedaan. Erigeron, Thalictrum, Geranium endressi, Prunella, Persicaria, Valse Eupatorium, zelfs Koeienogen en nog vele andere planten en struiken moesten eraan geloven. Ze werden gekortwiekt, verplaatst dan wel verwijderd, in hun met naam en toenaam genoemde borders. Gelukkig stond er ook weer onder: Wat je nuttig lijkt en leuk vindt om te doen. En dus veegde Ton het terras, zat Henny in haar spiegels en Cor onder zijn berceaus, en zo werkte een ieder vlijtig verder aan het opruimen en opschonen van borders 1 t/m 12. Het resultaat was te zien! Nog 1 maand te gaan voor de winterstop, tot ziens op zaterdag 5 oktober.
PS De uitzending van het opgenomen interview met Hanny is op vrijdag 11 (of 18) oktober op Slotstad RTV en wordt steeds herhaald.

 

 

 

 

 

 


 

 


 
zaterdag 21 september:

 

 

Het menu van de dag was zeer gevarieerd vandaag; we konden kiezen uit een hele waslijst aan gerechten. De lijst was best ingewikkeld en lag daarom op meerdere plekken in de tuin. En ik denk, dat we de volgende week er nog mee verder gaan! Er werd dus volop geknipt, gesnoeid, gespit en verplant met als resultaat een enorme hoop tuinafval bij de achterin-/uitgang aan de van Tuijlllaan. 16 mensen hielden zich hiermee bezig, te weten: Henny, Hannie, Joke, Henk, Ditte, Cor, Maarten, Josje, Janneke, Gerda, Reina, Jan-Willem, Hanny(verslag), Meta, Nel en Joyce. Tijdens de koffie kwam het insektenhotel ter sprake. Reina heeft al heel veel onderdelen klaar. En nu moet het één geheel worden. Daar hebben we menskracht voor nodig en een stevig raamwerk, het liefst van staal of aluminium. Wil je daarbij helpen? Graag! Geef dat dan door via de e-mail, dan kunnen we ook een datum gaan plannen om dit hotel te gaan bouwen! Het Plantenasiel loopt als een tierelier. Er waren de afgelopen week veel planten gebracht (vrouwenmantel, vinca, ajuga en hibiscus) en er is dus weer wat te kiezen.

De volgende werkochtenden zijn op 27 september en op 5, 11, 19 en 26 oktober.

 

 
 

  

 

vrijdag 13 september:

Toen ik vanmorgen de Dieptetuin inliep moest ik nog even terug denken aan dat hele mooie concert van de avond ervoor, Harmonie gezelschap OBK Zeist onder leiding van dirigent Arnold Span speelden prachtige muziek, en weer bleek dat de Dieptetuin uitstekend geschikt is voor dit soort uitvoeringen. Een goede akoestiek gepaard aan een mooie omgeving, wat wil een muziekliefhebber nog meer.

Aanwezig waren deze ochtend Hanny, Jaco, Ad, Willem van de Gemeente, Nel, Tineke, Albert, Ditte en Cor, Jan Willem, Gerda, Josje, Ton, Loes en Helma. Inmiddels weet eenieder wat voor werk er gedaan dient te worden en onder dit motto werd er aan het werk gegaan op allerlei gebied. Heel veel onkruid werd er weg gehaald en naar de afvoerplek op de van Tuyllaan gebracht maar ook de mesthoop werd van het nodige voorzien.


Voor de koffie waren Tineke en Nel weer present en de koffie smaakte dito. Gelukkig was onze Jaco ook weer aanwezig en zij maakte een ontspannen indruk. Ik heb Willem ook nog even gevraagd waarom de fontein een desolate indruk maakt en hij vertelde dat er een paar heren van de Gemeente Zeist waren geweest en die dit euvel ook hebben geconstateerd en nu maar hopen dat er wat aan gedaan gaat worden. Kreeg thuis zelf nog een email van Yvonne die mij informeerde dat haar operatie goed geslaagd was, weliswaar nog wat pijnlijk edoch Yvonne zelf was er positief over en zag de toekomst met vertrouwen tegemoet. Tussendoor vertelde Ad mij dat hij binnenkort voor het eerst na 66 jaar zijn AOW tegemoet zou zien. Nooit gedacht dat Ad deze leeftijd al bereikt heeft want ik heb hem altijd veel jonger ingeschat, ga zo door Ad.

Ondertussen ploeterden Cor en Ditte in gezelschap van Jan Willem in de Berceaux waar zij veel blad, onkruid en ander wild groeiende planten hebben verwijderd. Josje en Gerda waren ook druk met planten die verwijderd moesten worden evenals Ad  die langs de vijver samen met Willem aan de gang waren en Albert zijn knipwerk langs het gazon weer voor een deel voltooide.  Helma, Jaco en Hanny, hoog en laag werkend waren druk in de tuin en deden gedrieën goed werk. Loes was er ook maar ik weet niet precies wat zij gedaan heeft maar Loes kennende zal dit geen prutswerk geweest zijn. Zelf heb ik rondom de Kate een mand vol met eikels en blad verzameld en op de afval hoop gedeponeerd. Wat mij vandaag ook opviel was het feit dat er aardig wat mensen waren en vooral mensen die nog nooit in de Dieptetuin geweest waren en of nog nooit van de Dieptetuin gehoord hadden. Een goed teken zullen we maar zeggen.

Een zonnige en gezellige vrijwilligers ochtend, veel werk werd er gedaan - tot de volgende keer maar weer!

 

 

 

 

 


zaterdag 7 september: bezoek aan Moestuin Bartimeus

Niet de Dieptetuin was vandaag de bestemming, maar de Historische Moestuin van Bartiméus in Driebergen. Ondanks een flinke regenbui gingen de meesten op de fiets! Stoer hoor. Tijdens de rondwandeling was het droog; dat was fijn. In deze tuin kun je gewoon lekker wandelen, maar je mag ook groente oogsten en bloemen en kruiden knippen. Die neem je vervolgens mee naar het Theehuis in de kas, waar je je zelf geoogste spullen kan afrekenen. Dan heb je zeker verse waar voor je maaltijd! In 2008 zijn de kassen en de tuin gerestaureerd, evenals de muren rondom de tuin. Tegen die muren staan leibomen met appels en peren en die hingen goed vol! Er is ook een rosarium; daar mag niet geplukt worden. Er staan natuurlijk veel rozen, maar ook andere bijzondere planten en bloemen, bijv. een mooie soort Lavatera met witte blaadjes en een paars hart, prachtig. (zie foto 4) Iets voor onze Dieptetuin? Na ruim een uur wandelen, kijken en ruiken, was het tijd voor koffie. Maarten en Barbara hadden die van thuis meegenomen en het smaakte prima, net als de koek. Het ging erin als koek, zogezegd. Ons gezelschap bestond vandaag uit: Loes, Ton, Maarten, Albert, Jan-Willem, Barbara, Gerda, Jackie, Joyce, Nel, Reina (foto’s), Helma, Agnieta en Hanny(verslag). Net toen we terug wilden gaan, kwam er weer een hoosbui; nog maar een poosje schuilen onder de parasols dus. Om ongeveer 12 uur was iedereen weer thuis na een welbestede ochtend.

De volgende weken gaan we weer aan de slag in onze eigen Dieptetuin en wel op 13, 21 en 27 september. 


 

 

  

 

 

 
vrijdag 30 augustus:

Op deze niet-tropische vrijdagochtend begroette het roodborstje dat altijd bij de ingang rondhangt wel 13 vrijwilligers: de beide Jannen-Willem en de beide Ad-den. Verder Maarten, Albert, Cor, Hanny, Henny, Josje, Janneke, Jaco en Margreet! Een bijzonder welkom voor Jan Willem Spruit die herstellend is van een maagoperatie tijdens zijn vakantie in het buitenland… Zoals gewoonlijk toog een ieder aan de arbeid van zijn of haar keuze: het herstellen van de lekke band van een kruiwagen, het verwijderen van mos- en grasjes in de paden, van uitgebloeide en/of woekerende planten en natuurlijk van ongewenste groeisels in de borders. Gelukkig wist Hanny zich los te rukken van het asiel (waar vers Bloedgras en Verbena werden aangeleverd, maar waar meer planten en lege plastic potten bij kunnen) om koffie te zetten. Vlakbij de koffietafel ontwaarden we de eerste schuchtere cyclaampjes, die zich proberen te verstoppen onder de Karmozijnbes (Phytolacca). De bessen van de laatstgenoemde plant kunnen gebruikt worden om bijv. stoffen of gebruiksvoorwerpen rood te kleuren. Dat wist Henny dan weer te vertellen. Deze bloedmooie en soms -hete zomer nadert zijn einde: het getik van vallende eikeltjes op de overkapping was duidelijk te horen. Na de koffie waste Margreet af, en werden de tuinklussen verder afgemaakt, maar doordat de temperatuur toch weer opliep, verminderde het animo een beetje. Om twaalf uur ging iedereen huiswaarts om bij de volgende werkochtend hopelijk weer geestdriftig op te komen draven: dat is 7 september. 

 


 

 

 


 

 
zaterdag 24 augustus:

“Onkruid vergaat niet”, en toch moesten we van Joyce onze pijlen vooral daarop richten. Okay, daar gingen we dan: Joyce, Albert, Ton (als altijd rond de Kate), Henk, Janneke, Josje, Nel, Ad M, Hannie, Lucie (lavendel), Joke, Reina (de foto’s bij dit verslag), Agnieta, Jaco, Meta, Cor (nee, die andere), Ad de H, Henny, Loes en Jan Willem. En dat vanaf 8.30 uur vanwege het weer tropische weer. Gelukkig krijgen alle wel gewenste planten ook veel aandacht, en vooral de ruit in Agnieta’s border, met de mooie Latijnse naam Thalictrum, wekte veel vertedering. Sommige planten zijn dan wel gewenst maar woekeren dan maar meteen een eind weg. Zo moest een Gulden Roede (Solidago) van Josje weg, zij het gedeeltelijk naar het asiel, en krijgt een andere in verdrukking geraakte plant weer ruimte. Op een gegeven moment zag ik een paar mannen tegelijkertijd, sommige met en andere zonder kniebescherming, op 1 knie gaan: ze ontdeden de steenpaden van dat vermaledijde onkruid, maar het leek wel een aanzoek aan Moeder Natuur. Een aanzoek of een verzoek, om een beetje regen, zodat Loes niet meer met in de knoop rakende tuinslangen hoeft te worstelen. Bij de koffie om 10.00 uur, door Meta en Nel deskundig uitgeserveerd, ging het er weer gezellig aan toe, waarna we er meteen maar een punt achterzetten. Kunnen we aanstaande vrijdag 30 augustus een nieuwe aanval op het onkruid openen.

 

 

 


 

 

vrijdag 16 augustus:

Ondanks de weerberichten, die er niet best uitzagen voor deze morgen, hebben wij het weer getroffen, want het bleef droog en de zon liet zich ook weer zien. De opkomst aan vrijwilligers was niet gering - achttien in totaal - te weten. Hannie - Albert - Meta - Jan Willem - Cor - Ad - Tineke - Maarten - Barbara - Jaco - Josje - Hanny - Joke - Reina - Henny - Gerda - Ton en last but not least - Nel.

Er hoefde dit keer geen water te worden gegeven want de natuur had daarvoor voldoende gezorgd. Aan de hand van de informatie van Maarten, togen wij aan het werk en gezien de manden met onkruid, groenafval en blad werd er keihard in de tuin gewerkt.
Albert, de randenknipper, deed weer mooi werk, evenals Jan Willem die ijverig bezig was. Hanny I had het druk met haar planten voorraad en dat extra plekje in de tuin zag er goed uit, en via haar hoorde ik dat ze tevreden was met het gebruik van de plantenwisselingen tot op heden. Meta, wat zag ze er mooi uit met haar truitje en dito overgooier, en Tineke serveerden in de koffiepauze weer hun goede koffie met verse koekjes. Josje en Gerda lieten hun kennersblikken over de tuinplanten gaan en deden waar nodig het nodige onderhoud. Hanny II en Cor en Ad waren druk in de weer met de tuin controle en haalden uitgebloeide planten weg. Henny ontfermde zich, zoals gewoonlijk,  weer over aan haar boompjes in het gazon.

Ja en dan onze Reina, nog steeds in de weer om de onderdelen die nodig zijn voor het maken van een nieuw te bouwen bijenhuis te verzamelen en Albert hielp haar daarbij om vier grote boomstam schijven door de helft te slaan waarvan het resultaat tot Reina`s verbeelding spraken. Joke, Nel, en Jaco werken eveneens vlijtig in de gazons en dat lieten de volle manden met afval dan ook goed zien. Maarten en Barbara, beiden al in feeststemming met het zicht op een weekje Frankrijk vakantie, hielpen met allerlei tuin dingen, die immers altijd gedaan dienen te worden, waaronder het in orde maken van de tuinpaden die er door de regen armoedig uit zagen. Ja en dan Ton, ook voor hem zag het er niet best uit achter de Kate, na 3 weken afwezigheid in Amsterdam. Waar kwam al dat blad toch vandaan? Niettemin direct aan de slag gegaan en na afloop zag het er allemaal weer schoon en verzorgd uit. 

In de koffiepauze, de stemming zat er als gewoonlijk weer goed in,  werd er weer gezellig gebabbeld en verhalen uitgewisseld en werd er al weer uitgekeken naar de komende zaterdag hopelijk met goed weer. Ik ontving van Hanny nog een opmerking over een feit dat ze in haar laatste verslag vergeten was te vermelden. Omdat de koningin de bijenkast verlaten heeft en de bijen derhalve hun eigen weg zijn gegaan stond er een kast leeg en die is opgehaald door Ricardo en meegenomen - hij gaat trachten voor het volgend seizoen, de kast weer met een koningin te bemannen waarna de bijen hopelijk weer terugkomen.

Dit was het verslag dan weer en ik hoop jullie volgende week zaterdag weer te ontmoeten in de Dieptetuin. 


 

 

 

 

zaterdag 10 augustus:

Er stond al een rij fietsen en één rollator (van Henny) toen ik om kwart voor 10 arriveerde in de Dieptetuin. 20 vrijwilligers hadden zich weer gemeld! 20 harde werkers in de tuin en een stormachtige wind, en toch blijft de Dieptetuin een oase van rust. Heerlijk is dat. Wie waren de werkers van deze dag: Jaco, Ad de H., Loes, Henny, Josje, Reina, Jan-Willem, Meta, Tineke, Gerda, Maarten, Albert, Agnieta, Joke, Nel, Cor, Hannie, Joyce, Ditte en Hanny (verslag). En wat deden ze: natuurlijk onkruid wieden, keienrandjes onkruidvrij maken en grasrandjes knippen. De berceaus werden onderhanden genomen, veel uitgebloeide bloemen verwijderd (daglelies, yucca’s), afgewaaide takken en bladeren opgeveegd en nog veel meer nuttige en nodige zaken. We hadden vorige week niet gewerkt, omdat we toen op excursie waren naar de wijngaard en dat kun je direct merken. De grasjes op de paden en onder de berceaus groeien heel hard. Daar waren zeker 6 mensen mee bezig! Maar gelukkig werden we beloond met lekkere koffie en beschuit met Dieptetuin-honing. Heerlijk dames Meta en Tineke (en Loes voor de honing)! Tijdens de koffie ging het regenen, maar precies om 11 uur was het weer droog, zodat we nog een uurtje verder konden werken.

Er bloeit nog steeds heel veel. Een kleine greep: de schildpadbloemen beginnen, de kogeldistels zijn bijna uitgebloeid, maar de hommels zijn er nog dol op; de buddleja’s zijn prachtig dit jaar, de nepeta bloeit voor de tweede keer, de herfstanemonen zijn teer roze en wit en de gulden roede en de rudbeckia’s knalgeel. Genoeg te genieten. Kom ook genieten en werken; in augustus kan dat op 16, 24 en 30 en daarna op 7, 13,21 en 27 september.
vrijdag 2 augustus: bezoek aan Wijngaard Beek en Royen

Afgelopen vrijdag ging een elftal vrijwilligers van de Dieptetuin op excursie naar de wijngaard van het landgoed Hoog Beek & Royen. Het elftal bestond uit: Albert, Cor, Maarten, Gerda, Ad de H., Ad M., Reina, Margreet, Joke, Barbara en Hanny (verslag). We begonnen met een regenbui, maar toen zaten we koffie te drinken in “De Brink”, dat is de Kate van de vrijwilligers van de wijngaard. 7 jaar geleden, ongeveer tegelijk met de start van de Vrienden van de Dieptetuin, is een enthousiaste groep vrijwilligers, in samenwerking met het Utrechts Landschap en met de Rotary Zeist, begonnen met het opknappen van de verwaarloosde moestuin van H B & R.  2000 wijnstokken werden geplant en al in het tweede jaar hadden ze oogst én wijn! En jaar na jaar werden de oogsten groter en de wijn beter. Inmiddels heeft de wijngaard al meerdere prijzen gekregen voor hun wijnen. Er zijn2 druivensoorten: de Johanniter en de Souvignier Gris. Deze soorten zijn geschikt voor de verbouw in Nederland. Na deze inleiding door Peter, Gerrit en Sigrid gingen we naar buiten, want de zon was gaan schijnen! Sigrid was vroeger docente scheikunde en dat komt goed van pas bij dit werk, want zij kan: de pH-waarde van de grond meten, nagaan of er kalium, magnesium of zoiets toegevoegd moet worden, het suikergehalte van de druiven meten, enz. Pure wetenschap die druiventeelt! Na deze bijzonder interessante en leuke rondleiding mochten we natuurlijk ook de twee witte wijnen proeven en het moet gezegd: prima, prima! Deze voormalige moestuin is ook ommuurd, net als de Dieptetuin, alleen moet deze muur nog gerestaureerd worden. Men is nu bezig om daar een potje geld voor te vinden en dan kan het karwei van start. Op het terrein staat een schitterende grote Catalpa. In juni heeft deze boom prachtig gebloeid en nu hangen er lange peulen aan, heel bijzonder. Wil je meer weten over deze wijngaard, ga dan naar hun site: www.wijngaardzeist.nl                                                De vrijwilligers hier werken elke vrijdag én zaterdag; wij gaan deze maand aan de slag op 10, 16, 24 en 30 augustus. 

zaterdag 27 juli:

Schetst de verbazing dat toen ik vanmorgen in de tuin arriveerde Hanny Dey al serieus aan het bewateren was en de indruk wekte al veel langer aanwezig te zijn en dat klopte ook. Ze was overtuigd dat deze zaterdag, en was daarom ook vroeger opgestaan, in het tropenrooster van Maarten viel. Niets van dit alles en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook een aantal keren op mijn computer heb gekeken of Maarten het tropenrooster in zou zetten. Niet dus.....en het was achteraf ook niet nodig.

Wel waren er deze morgen weer 17 vrijwilligers aanwezig en gezien de gedragen kleding in zomerse tinten, te weten ; Yvonne - Ton - Hanny - Loes - Maarten - Meta - Tineke - Nel - Cor - Ditte - Helma - Agnieta - Henny - Reina - Barbara - Gerda - Josje en tijdens de koffie kwamen daar nog bij;  Peter de insectenhuis bouwer die houtstammetjes bracht voor het te ontwerpen bijenhuis met Reina, ook was zijn eega Janet hierbij tegenwoordig als zijnde zijn begeleidster. De dochter van Maarten en Barbara, Carlijn met haar twee kids en de pas geboren baby, een dotje en goedlachs ( volgens Maarten, gelukkig nu een meisje ) bracht heerlijke ijssticks mee voor de aanwezigen en die werden rondgedeeld door haar oudste zoontje, een leuk joch om te zien. 

Yvonne heeft onkruid verwijderd tussen de stoeptegels in het ,, tempo doeloe ,, tempo, verstandig gezien het warme weer. Hanny heeft naast haar water spuitwerk ook in de Berceau overhangende takken verwijderd en Japanse wijnbessen geoogst, die voor ons tijdens de koffie geserveerd werden, en haar ochtendwerk afgesloten door als vuilnisvrouw te functioneren. Loes ontmoette ik direct al na de opening en was somber gestemd in verband met het te warme weer, ze heeft echter op veel plaatsen in de tuin water gegeven met de slang en dat heeft haar weer een lach op haar gezicht getoverd. Maarten, knipte op zijn knieën gezeten, de randjes en onkruid langs het grasgazon en werd daarbij geassisteerd door zijn twee kleinzoontjes, ook werd duidelijk dat hij goed met zijn kleindochter kan omgaan want die toverde een lach op haar gezicht en daar genoot hij van en wij aan de koffietafel ook.

Meta en Tineke, wat zagen zij er mooi en zomers uit, bleken weer heerlijke koffie te hebben gemaakt en de daarbij geserveerde koekjes en de ijssticks van Carlijn, gaven de koffie een extra dimensie. Cor deed weer zijn werk in de berceau en fatsoeneerde de los hangende takken van de bomen terwijl Ditte op meerdere plaatsen aan het sproeien was. Helma was ook werkzaam in de berceau en snoeide takken waar nodig was. Agnieta heeft links in de tuin dichtbij het pad naar het achterhek de kantjes schoongemaakt en onkruid verwijderd. Henny zat op haar bekende krukje in alle rust de spiegeltjes van de boompjes in het gazon weer van onkruid etc. te ontdoen. Goed dat je er was ondanks de hitte. Reina was bezig met de voorbereidingen voor het maken van een bijen/insecten huis en heeft intussen al veel informatie ingewonnen en de benodigde  materialen bijeen gebracht. Barbara was aanwezig maar had het druk met het oppassen op de kleinkinderen en dat ging haar goed af.
Nel en Gerda hadden het druk met het knippen van de vrouwenmantels in de gazons wat een hoop afval gaf dat ook weer weggebracht moest worden. Josje doet al langere tijd haar best de plantennamen die in de borders staan te controleren of de namen juist zijn, dit met het oog op het boekje waarin deze namen komen te staan. Ton heeft de voorkant bij het toegangshek, de weg ervan en de zijkanten van de weg schoongemaakt en zoals gewoonlijk achter de Kate alle afval en onkruid verwijderd en de zaak aangeveegd.

Ondanks de warmte werd er hard gewerkt, zat de stemming er best in en gingen we weer tevreden en voldaan op huis aan.


 
 


 
vrijdag 19 juli:

Vandaag met goed weer kwamen er toch weer 15 vrijwilligers naar de tuin. Voor en na de koffie moesten er enkelen weg maar dat mocht de pret niet drukken. Aanwezig waren; Yvonne, goed dat ze er weer bij was, Henny - Nel - Gerda - Janneke - Hannie - Ton - Albert - Reina - Gemeentelijke Willem - Josje - Ad - Tineke - Meta en Jan Willem.

Het valt mij steeds weer op dat eenieder precies weet wat er in de tuin gedaan moet worden, zelfs als het geschreven programma van Maarten er niet hangt. Vooral uitgebloeide bloemen, onkruid en ander soort ongerief werd uit de tuin gehaald. Ad heeft zich vooral laten zien om het afgevallen blad in de voortuin aan de straatkant, op te ruimen; na ongeveer 5 kruiwagens te hebben weggebracht zag het er weer schoon en mooi uit. Albert op zijn mobiele karretje heeft de randen van het gazon weer mooi gemaakt en knipte met veel inzet wat na afloop ook duidelijke te zien was. Gemeentelijke Willem, die tussendoor ook nog naar het ziekenhuis moest voor een controle, heeft ook weer zijn werk gedaan in de voortuin aan de bovenkant, met als resultaat de grootste kruiwagen vol met blad, takken enzovoort.

Nel, Gerda en Janneke waren vlijtig aan het opruimen tussen de bloemen en de planten, een mooi trio om te zien. Henny in de zon gezeten, heeft haar boompjes weer redelijk netjes gemaakt en het onkruid aldaar verwijderd. Reina was al druk met de voorbereidingen voor haar bijenhuisje, had er zelf op haar fiets al 28 rode dakpannen voor verzameld. Nu blijkt dat ze ook met de zaagmachine aan de werktafel goed uit de weg kan. Voor Josje, druk werkend in de tuin, heb ik ook een aantal volle manden naar de afvalhoop gebracht. De inhoud was na overleg niet geschikt voor de composthoop. Jan Willem was weer vlijtig aan het werk op het achter tuinpad, zowel zittend als op zijn knieën heeft hij de boel weer netter gemaakt. Yvonne en Hannie ook in de tuin deden hun werkzaamheden naar behoren. Meta en Tineke zorgden weer als vanouds voor de koffie met als toegift, beschuiten met honing, en die smaakten heerlijk. Zelf heb ik de koffietafels in orde gemaakt en voor en achter de Kate zoals gebruikelijk geveegd en de boel opgeruimd.

Een prima ochtend, uitstekende stemming, en aan de koffietafel vertelde Reina haar plannen met het bijenhuisje en wat er allemaal gedaan, en gevraagd zal worden en spullen die hier voor nodig zijn om dit te kunnen verwezenlijken. Op naar de volgende week!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zaterdag 13 juli:

Vandaag moesten we het met redelijk weer, maar zonder dagrooster zien te rooien. Gelukkig waren Gerda (terug van vakantie) en Josje er om alles in goede banen te leiden. Voor de 19 aanwezigen, Ton, Helma, Albert, Meta, Nel, Hannie, Jan Willem, Hanny, Gerda, Joke, Agnieta, Jaco, Tineke, Josje, Joyce, Henny, Lucie, Reina en de verslaggeefster van deze week, leek er aanvankelijk weinig te doen, de tuin lag er immers in volle bloei en prachtig bij, maar het plantsoen vroeg om fatsoen. Aan het werk! Agnieta snoeide haar geraniums, Hanny en Helma de vrouwenmantel, Loes rooide havikskruid en schonk dat aan het plantenasiel. Albert en Jan Willem ontdeden randjes en paden van overtollig gras. Ton veegde het terras achter de Kate in de hoop dat zijn areaal daar ooit zal krimpen. Ook Jaco, Nel, Hannie, Henny, Joke, Lucie (lang niet gezien) en Janneke vulden vlijtig manden met onkruid, afgestorven dan wel -geknipt blad en ander wegwerpmateriaal. Terwijl Joyce het op de Hertshoorn had voorzien, die misschien een leemte elders op kan vullen, was Reina volop in de weer met een leegstaand insectenhotel. Zoals gewoonlijk vulden Tineke en Meta (ook weer terug) onze mokken met koffie en onze magen met diverse koekjes. Dit alles werd met prachtige gele Meisjesogen welwillend bezien! Hopelijk is het vrijdag 19 juli ook weer volle bak.


 

 

 


 

 


 

 

vrijdag 5 juli:

Het was al vroeg een drukte van belang in en bij de Kate. De voorbereidingen voor het huwelijk ’s middags waren in volle gang. Allerlei heerlijkheden (taarten, hapjes, dranken) werden door de cateraars gebracht en de koelkast en meerdere koelboxen werden ermee volgestouwd. Intussen werkten onze vrijwilligers onverstoorbaar door. En dat waren er weer 20 vandaag! Loes, Tineke, Nel, Barbara, Maarten, Ad M., Ad de H., Joke, Ditte, Janneke, Ton, Josje, Jaco, Albert, Jan-Willem, Willem, Henny en Hanny(verslag). Mireille kwam koffiedrinken en later op de ochtend kwam ook Cor nog even werken. Als nieuwe vrijwilligster kwam vandaag Helma kennismaken. Welkom Helma! We hopen dat je het bij ons naar je zin zal hebben. Een belangrijke bezigheid was vandaag: water geven/sproeien. Er is bijzonder weinig regen gevallen de laatste weken en vooral de bovenborders worden al behoorlijk droog. Verder werd er natuurlijk onkruid gewied en werden de keienrandjes weer eens onder handen genomen. Janneke, Jaco en Joke knipten de Nepeta af, zodat die later nog eens kan gaan bloeien. Ad M. rooide in z’n eentje een heel eikenbos(je) achter het Plantenasiel en Ad de H. ontfermde zich na z’n vakantie weer over de composthoop. In de koffiepauze gaf hij tips over wat wél of niet op de composthoop mag: geen dikke takken, geen taxus, wél uitgebloeide planten en afgeknipte bladeren e.d. Nel en Barbara smeerden beschuit met Dieptetuinhoning voor bij de koffie. Dat smaakte!

Er bloeit heel veel momenteel. Een klein en niet compleet overzicht: in de Yucca’s beginnen maar liefst 7 en 8 stengels te bloeien; de daglelies bloeien uitbundig geel en oranje; ook het geel van de meisjesogen en koeienogen straalt je tegemoet; roze zijn de gaura en de monarda en lilablauw de stacchus, de acanthus en de agapantussen. Die laatsten vormden ’s middags een prachtige achtergrond voor het bruidspaar Janneke en Lennart. Het was een mooie ceremonie op een stralende dag in onze prachtige tuin. Een goed begin van hun huwelijk!

 
 


 zaterdag 29 juni:

Op zaterdagochtend 29 juni begon de vrijwilligersploeg al vroeg, nl om 8.30 uur, er gold terecht een tropenrooster. Niet iedereen kwam tegelijkertijd aanzetten, maar Nel en Tineke telden bij hun 'koffie verkeerd’ - want dwars en in de schaduw opgesteld - 17 aanwezigen: Maarten, Ton, Joke, Agnieta, Pieter, Cor, Ditte, Hanny, Loes, Reina, Hannie, Joyce, Josje, Barbara en Janneke. Welgemoed en in paren of triootjes was men aan het werk. Agnieta en Pieter zaten samen achter de geraniums aan in hun hoek, Cor en Ditte verschalkten gezamenlijk de grasjes onder de berceaus, Hanny en Janneke zorgden er met z’n tweetjes voor dat er geen nieuw eikenbos ontstond bij de ingang (jammer voor de eikenprocessierups die veel slachtoffers eist dezer dagen). Het trio Ton, Loes en Joke zorgde in de boventuin voor netheid (Ton), oogst (Loes, aalbessen) en vochtigheid (Joke spoot), het drietal Josje, Hannie en Reina was actief ondanks de stijgende warmte op een wat lager niveau in de Dieptetuin, en Trio Drie, bestaande uit Maarten, Joyce en Barbara, begon met het klaarzetten van de tafels, gondel en de soep… Want dat was het tweede hoogtepunt van deze dag: het Damast-aan-de-vijver Diner. Dat voltrok zich vanaf 17.30 uur in de schaduw, aan de andere zijde van de vijver als voorgaande jaren, maar ook dit jaar was het weer een fantastische belevenis. Iedereen had zijn best gedaan om er zo Italiaans mogelijk uit te zien. Jacky spande zonder meer de kroon in haar vermomming. Molto bene! Hierbij het bestuur, en Gerard, van harte bedankt voor het heerlijke eten, drinken en het vele werk. Of er vrijdag 5 juli, de volgende werkochtend, weer een tropenrooster geldt, is nog niet bekend.

 
 

 

 

 

  

 

 

 

 

vrijdag 21 juni:

Op deze vrijdag, ondanks de koude `s morgens, bleek dit de opkomst van de vrijwilligers niet in de weg te staan. Liefst 22 vrijwilligers wisten de weg naar de tuin te vinden te weten; Tineke, Kees, Ton, Hanny, Hannie II, Ad, Barbara, Maarten, Gemeente Willem, Loes, Henny, Cor, Ditte, Janneke, Josje, Albert, Jan Willem, Joke, Agnieta, Jaco, Nel en Reina. Ook kwam tijdens het koffie drinken Jackie nog even langs met haar schoonmoeder zonder echter de lekkere koffie van Tineke en Nel te hebben gedronken.

De Dieptetuin ziet er momenteel mooi uit, echter het onkruid ligt altijd op de loer dus velen werkten vandaag met als doel de genoemde vijand te bestrijden en met succes gezien de afvalhoop aan de straatkant na afloop van de morgen. Onze nieuwe vrienden Ditte (wat een mooie naam) en Cor op de knietjes in de Berceaux evenals Jan Willem om het gras tussen de kiezels te verwijderen; ook Ad was hier aan het werk. Kees die in de morgen een aantal mooie vaasjes met bloemen vulde (zag er op de tafels leuk uit) en daarna zijn werkzaamheden in de tuin zelf onderhanden nam. Josje liet haar keurende blikken over de planten en bloemen gaan en greep in daar waar nodig was. Hanny, druk met haar plantenverzameling op orde te houden, deed ook nog ander werk in de tuin.

Barbara en Agnieta hadden het druk aan de ingang van de tuin waar onder de rododendronboom een weelde aan oprukkende eikenboompjes werd ontdekt. Albert, de graskanten expert, deed weer erg goed zijn werk en het zag er na afloop mooi uit. Janneke en Jaco evenals Reina, , die wat later aanwezig was, hebben planten opgeschoond evenals Loes die op de haar bekende hoge plaats de bloemengroei fatsoeneerde. Joke hield zich bezig met onkruid verwijderen en verrichtte ook nog andere tuinwerkzaamheden.  Maarten deed weer allerlei werk en snoeide de taxushagen onder meer. Gemeente Willem, het water liep hem van zijn gezicht, had het moeilijk met het weghalen van planten uit de boventuin maar het lukte hem wel.  Ton was op zijn bekende plaats achter de Kate en kreeg van Hanny een compliment hoe schoon het er allemaal uit zag.

Aan de koffietafel was het gezellig. Niet alleen de koffie speelde hierin mee maar ook het aangename weer deed de vrijwilligersharten vandaag van zich spreken. Een mooie, werkzame ochtend en nu kijken we alweer uit naar de volgende zaterdag en het Damast aan de vijver als het Bestuur de vrijwilligers verwent met lekker eten. We zijn benieuwd!!!

 

   

 
zaterdag 15 juni:

Op 15 juni was de Dieptetuin een van de Open Tuinen van Zeist. Het weer leek in eerste instantie niet mee te werken, maar dat viel reuze mee. Gelukkig waren er wel 14 vrijwilligers om de eventuele gasten te verwelkomen, al was Hanny de enige echte badgedrager. Naast het asiel-beheren (er kan weer aangeleverd worden!) was zij het die de rondleidingen deed. Wij, Agnieta, Joyce, Tineke, Gerda, Nel, Hannie, Josje, Loes, Henny, Reina en ik, deden ook ons ding, waarbij Tineke en Nel even speciaal bedankt worden voor de koffie. En niet te vergeten de twee mannen: Jan Willem die de hortensia’s bij de berceaus bevrijdde van overhangende takken en Kees die datzelfde deed bij onder andere de Rodgersia’s. Wie ook hun ding deden waren de prachtig bloeiende planten en struiken, zoals de Geitenbaard, het Havikskruid, het Zeeuws Knopje, ’t Fijnstraaltje en zoveel fijns meer. Nog een dingetje: er zitten muizen in de Katekast! Ze knabbelden aan de tafelkleden en dat is niet zo fijn. Joyce liet haar creatieve kant weer eens zien en zette de dames, na het werk in de tuin, binnen aan de arbeid met het maken van Venetiaanse maskers voor het Damast-aan-de-vijver-diner. Met een machtig mooi resultaat. Mocht er nog iemand inspiratie vinden om een lied te maken voor tijdens dat diner, doe dat niet op de wijze van ‘O Sole Mio’, want dat blijft zo in je hoofd hangen…De volgende werkochtend is op vrijdag 21 juni.

  

 
vrijdag 7 juni:

We mochten vandaag twee nieuwe vrijwilligers verwelkomen: Ditte en Cor. Zij wonen in een appartement (dus geen tuin) en gaan beiden binnenkort met pensioen. Twee hele goede redenen om vrijwilliger te worden in de Dieptetuin. Van harte welkom allebei! We waren vandaag met 19 mensen: Ditte en Cor dus en verder Albert, Janneke, Henny, Joke, Jaco, Willem, Hannie, Hanny (verslag), Jan-Willem, Reina (foto’s), Nel, Ad M., Kees, Gerda, Meta, Tineke en Josje. Er werd hard gewerkt. Soms waren mensen bijna niet te zien. Van Jan-Willem zagen we alleen z’n petje, van Josje haar grijze knotje en achter de taxus kwam af en toe een streepje Henny tevoorschijn. Verder veel gebogen en knielende gestaltes. Alle knielkussentjes waren in gebruik vandaag. Veel laag-bij-de-gronds werk dus: onkruidjes tussen de keitjes weghalen, grasrandjes knippen, planten vrijmaken van uitgebloeide bloemen en opkomende boompjes, paden ontdoen van grasjes, enz. Een apart complimentje voor Hannie en Nel. De keitjes bij en vooral ook ónder de banken waren supernetjes schoongemaakt. Volgende week de overkant, dames? We kregen beloning naar werken: koffie met beschuit met eigen Dieptetuinhoning. Werkelijk heerlijk!

Er bloei veel moois momenteel: de Nepeta(kattenkruid) bloeit overdadig en de hommels zijn er dol op, zoals op de foto’s te zien is. We hebben meerdere prachtig zachtgele bloemen nu: de Phlomis en de Achillea staan te pronken in de tuin. De kuipplanten zijn ook terug en de bakken met de eenjarigen zijn gevuld met calibrachoa’s (mini petunia’s) en cordyline. Ze zien er vrolijk uit. Ook de grote, hoge planten beginnen te bloeien: de geitenbaard en de rodgersia’s stonden te wuiven in de wind. Het was echt genieten! Volgende week zaterdag 15 juni doet de Dieptetuin mee met de Open Tuinen Route van Groei en Bloei afdeling Zeist. We kunnen met trots onze tuin presenteren aan de wandelaars/tuinliefhebbers!

 


 


  

 

 

zaterdag 1 juni:

Afgelopen donderdag ontwaardde ik twee Nijlganzen in de tuin. Nooit eerder gezien!

 

Vanochtend was Kees vooral druk met het opbinden van planten die bezwijken onder hun eigen gewicht. Toch wel een beetje suffe planten, vind ik dan.

 Gerda was alweer terug van vakantie. Blijkbaar niet zoveel zon in Bretagne  ;-))

Veel geler kun je ze niet krijgen. Werkleijk een aanwinst dit jaar voor onze tuin.

Terwijl Kees de bloemetjes weer had buitengezet - wat een leuk idee - ....... 

...kijkt Meta nog even in het grote koffieboek na hoeveel schepjes koffie voor een volle kan! 

Ondanks enkele vakantiegangers waren we toch nog met zo'n 20 man!

Loes presenteerde ons trots haar eerste honingoogst van dit jaar. Daarmee heeft ze Olaf en Ricardo verslagen!

Volgende week bij de koffie dus beschuitjes met honing !

Na een wat sombere periode heeft Josje vanochtend ook het tuinwerk weer opgepakt! Daar zijn we heel blij mee!

Dit zal wel één van de minder vlijtige bijen van Olaf of Ricardo zijn!

Onverstoord stort Jan Willem zich op deze monnikenklus. We lekker uit de zon, dat wel.

We hebben allerlei soorten planten uit de muur zien komen. De Digitales was daar nog niet bij. Ben benieuwd hoe hoog ie doorgroeit!

Onkruid en boventallige planten worden uit de borders gehaald.

En met die boventalligen wordt het Plantenasiel weer aangevuld. Wat een goed doel ! 
vrijdag 24 mei:


Toen ik vanmorgen in de tuin arriveerde en Maarten in zijn korte broek zag lopen, wist ik dat het qua weer goed zat vandaag en dat klopte ook hoewel het in de vroege ochtend  nog bewolkt was. Er kwamen 17 vrijwilligers deze morgen te weten: Loes, Kees, Maarten, Hanny, Ad M, Henny, Albert, Hannie, Agneta, Jan Willem, Henk, Ton, Joke, gemeentelijke Willem,  Jaco, Janneke en Hennie.

Maarten, die geen werkopdracht had opgehangen, zei ons dat vandaag water geven een belangrijke opdracht was. We kwamen tot de conclusie dat het al 4 weken niet geregend heeft, wel af en toe een beetje maar verre van toereikend. Dus toog Loes aan het water geven en deed dat met veel verve. Ook werd er in de tuin zelf water aangesloten maar waar werd mij niet duidelijk omdat ik achter de Kate mijn werkzaamheden deed. Kees was ijverig bezig buiten de Dieptetuin samen met Willem om de bosschages  van vuil en bladeren en takken te ontdoen en dat zag er na afloop mooi en opgeruimd uit. Ja Maarten was deze morgen het manusje van  alles, zelfs koffie zetten behoorde bij zijn taken en de koffie smaakte uitstekend. Hanny had het druk met van alles en ook de controle van de wisselbare plantjes hoorde daarbij, ziet er overigens netjes uit. Ad M. was niet alleen jarig vandaag, zijn traktatie tijdens de koffie ,, spekkoek ,, was lekker, maar hij schoonde ook de boven borders op en zo links en rechts verwijderde hij ook nog onkruid en dat voor een 66 jarige. Henny zat op haar vertrouwde plekje op het gras en verzorgde de boompjes en het zich aldaar vertoonde onkruid. Albert deed allerlei werk, werk dat nodig was om onze Dieptetuin netjes te houden. Agneta, ze droeg een mooie zonnebril vandaag, was op haar eigen werkplek achterin de tuin bezig om de boel en de plantjes te verzorgen. Jan Willem, werkte in de Berceau om de paden op te schonen.

Ja en dan Henk, gistermorgen dacht ik thuis nog, wat hebben we hem al lang niet meer in de tuin gezien, schetst de verbazing dat hij eindelijk weer aanwezig was, hij werkt weer zei hij,  net als vroeger en dat was te zien aan zijn perfecte en wat duurdere kleding. (grapje). Joke in de tuin aan het werk, ziet er weer goed uit en zonder bril ook nog, er kan dus worden gezegd dat de operaties geslaagd zijn. Jaco, in zomerkleding, druk met opruimen en snoeien daar waar nodig. Janneke deed de randjes aan de vijver  schoonmaken, wat geen gemakkelijk werk is. Hennie was wel aanwezig `s morgens maar ging vroeger naar huis i.vm. met voetklachten.

De koffie met spekkoek was gezellig en niet alleen omdat er een jarige ( Ad M. ) aan tafel zat. Op naar de volgende week en maar hopen dat het weer eens gezapig en langer regenen mag, want de tuin heeft het hard nodig.

Ton Blom


Na afloop van we werkochtend vertelde Maarten mij nog een leuk voorval in de tuin afgelopen donderdag. Er was een grote zwerm bijen in de tuin aan een van de bomen gesignaleerd - met behulp van onze bijen verzorgers, Loes als oudste van het trio,
Ricardo de jongste en Olaf, werden de bijen weggehaald en op de juiste plek gedeponeerd. Maarten liet er nog een leuke foto van zien waarvan ik aanneem dat de foto bij het verslag kan worden gezien.

zaterdag 18 mei:

Het was mooi weer, lekkere temperatuur, niet te warm, niet te koud, zonnetje erbij, kortom: perfect tuinweer! Ik dacht eerst, dat er niet zoveel vrijwilligers waren, maar toen de bel voor de koffie klonk, kwamen er overal mensen tevoorschijn (zoals ook op de foto’s te zien is): helemaal bij de achteruitgang, van onder de berceaus, tussen de struiken vandaan, vanachter de Kate en bijna uit de vijver kwamen Joyce, Jan-Willem, Reina, Janneke, Kees, Ad M, Ad de H, Ton, Hannie, Henny, Joke, Agnieta, Jaco, Barbara, Maarten en Hanny (verslag). Nel was vandaag koffiedame samen met Tineke en bij de koffie schoven ook Margreet aan en Yvonne en Chris. We hadden een bijzondere traktatie bij de koffie: babychocolaatjes, ter ere van de geboorte van kleindochter Kiki van Barbara en Maarten. Gefeliciteerd met dit mooie meisje! Er werden veel heel verschillende werkzaamheden uitgevoerd vandaag: paden werden onkruidvrij gemaakt, keienrandjes opgeschoond, haagwindes verwijderd, compost werd verspreid, enz. De hortensia’s bij de berceaus moeten nu al extra water hebben, zo droog is de natuur alweer. En we dachten, dat de buxus bovenaan de cascade gespaard zou blijven van de buxusmot, maar nee, ook deze gaat d’r an! Zie de laatste 2 foto’s. Het is jammer, maar helaas. Elders in tuin ontdekten we andere insecten: rood met zwarte stipjes, maar geen lieveheersbeestjes, want platter en groter. Kees wist hun naam: vuurwantsen. En dit zijn gelukkig hele nuttige insecten, want ze eten andere, dode insecten op en luizen en zo. En, zo ontdekte ik op google: ze kunnen niet vliegen. (Nooit te oud om te leren…) Kees en Ad M. waren voornamelijk bezig te hard groeiende planten in te korten en uit te dunnen, want anders overwoekeren ze de buren. Alles groeit goed in de tuin en er bloeit steeds meer. Kom ook kijken en werken op 24 mei of 1, 7, 15, 21 en 29 juni.

 vrijdag 10 mei:

Onze Kate mocht zich vrijdag 10 mei verheugen in heel veel en hoog bezoek. Allereerst waren daar de trouwe werkers.: Meta en Tineke waren er in de weer met koffie en koekjes. Voor de heren Ton, Kees, Albert, JanWillem, Fazant en Maarten, voor de dames Henny, Jaco, Nel, Barbara en Janneke, jullie verslaggeefster van deze week. Allemaal druk met het gewone werk van onkruid verwijderen en randjes, cq paden en nursery opschonen, zodat het er allemaal weer netjes bijlag. Maar ook Loes, Yvonne en Joke kwamen aanschuiven bij de Kate, Yvonne met een gebroken bovenarm; Joke, geopereerd aan staar. Vorige week kwam Hannie (met ie) trouwens vertellen dat ze artrose heeft en dus minder mobiel is. Sterkte, dames.
De collega’s van Fazant, die de monumentale muur kwamen repareren, lieten de Kate links liggen, maar daar kwamen andere mensen voor in de plaats. Want waar Hanny en Reina eerst met hun beidjes naast de Kate bezig waren met de voorbereidingen, werd even later een tweede locatie het Plantenasiel officieel geopend door wijkmanager Bram Wispelweij. Na een welkomstwoord van Hanny en een speech van Bram werd het aanwijsbordje feestelijk opgehangen aan de overkapping van de Kate. Daarbij waren ook aanwezig: Peter Bos en Greet Rolff, die zaterdag nog een nieuwe locatie van het Plantenasiel opent in Den Dolder (bij de moestuinvereniging Eigen Oogst), Attie Luteijn van de vereniging Groei en Bloei (15 juni opentuinendag) en nog een paar belangstellenden. Het idee van een Plantenasiel breidt zich inderdaad uit als een inkt-, dan wel (sla-)olievlek en krijgt nog een staartje in de vorm van geveltuintjes. Ilham, journaliste in opleiding was ook getuige van deze ontwikkelingen en zal daarvan verslag doen op zeist.hu.nl. De Kate herbergt een heleboel waardevolle mensen en activiteiten, waarvoor hulde en tot de volgende keer, op 18 mei.

PS. Plantenasiel Dieptetuin is open op werkochtenden (zie onze site) en op zondagmiddag van 12 tot 5 uur.

 

 


  
zaterdag 4 mei:

Vandaag was het mijn beurt om het werkverslag te schrijven, vandaar dat ik om 09.00 uur al aan de poort van de Dieptetuin stond die helaas gesloten bleek. Goed dat ,, good old,,  Kees er ook zo vroeg kwam aanlopen. Wat te doen!  Hadden Kees en ik ons vergist in de datum van de werkdag - was de werkdag afgelast? - Maarten op vakantie? Gelukkig besloot Kees even bij Maarten te gaan kijken en dat had succes hoewel Maarten wel bij het lezen van de krant gestoord werd maar lachend de poort opende.

Een koude morgen hoewel de zon uitbundig scheen en er toch weer 19 vrijwilligers kwamen opdagen te weten:  Tineke en Meta, Kees, Hanny, Nel, Barbara, Jackie, Lucie, Jaco, Henny, Hannie, Maarten, Joyce, Joke, Janneke, Jan Willem, Agnieta, Reina, en Ton. Iedereen toog opgewekt aan het werk in de tuin.

Kees, Joke en Joyce, hebben veel onkruid verwijderd dat altijd veel werk is omdat ik er in het Bomenmuseum (Arboretum) te Doorn ook vaak mee geconfronteerd word. Agnieta op haar eigen werkplekje in de tuin deed goed werk en aan het einde zag het er weer mooi en schoon uit. Hanny heeft in haar hoekje de steentjes schoon gemaakt en planten los gespit. Jan Willem, uit het zicht omdat hij de grindweg naar het achterhek van onkruid ontdeed, maar druk aan het werk. Janneke en Maarten hadden iets deze dag bij het werken aan de zijkant van de Dieptetuin - fatsoeneren van het struikgewas aldaar. Hannie, niet aan het werk kwam toch voor de gezelligheid even koffiedrinken. Henny deed haar wekelijkse werk op de grasmat en heeft de boompjes weer goed verzorgd en het onkruid waar nodig verwijderd. Jaco, niet in beste doen met haar neus probleem, heeft toch weer schoon werk geleverd en de tuin op diverse plaatsen van onkruid gezuiverd. Bravo Jaco!!!! Lucie, gelukkig weer eens aanwezig ondanks haar drukke muzikale leven, deed haar eigen plekje in de tuin en dat zag er na afloop gedaan uit. Jackie, vroeg aanwezig ook, gaf hier en daar water aan de planten en verwijderde onkruid en dergelijke in het donkere plekje naast de regenton. Keurig werk!. Barbara en Nel, vandaag onafscheidelijk, maakten de witte zitbanken in de tuin weer schoon en dat was, toen ze er mee klaar waren, goed te zien. Reina zat ook niet stil en was in de rechter hoek van de Dieptetuin druk bezig met het verwijderen van ongerief en fatsoeneren van de plantengroei aldaar. Ton deed zijn werk achter de Kate en had daarbij tijd om over zijn leven na te denken, maar het werk ging voor en de boel zag er weer opgeruimd uit.  Meta en Tineke hadden het druk met koffie zetten enz., temeer vandaag het koffiedrinken op twee plaatsen geschiedde, gezellig binnen met de grootste ploeg en buiten met de meer geharde garde Maarten, Kees, Joke, Joyce en Ton. Maar de koffie smaakte als steeds!!

Al met al een, weliswaar koude werkmorgen hoewel de zon scheen, maar de Dieptetuin lag er mooi bij en daar gaat het allemaal om nietwaar.
 
vrijdag 26 april:

Bij binnenkomst van de Dieptetuin werden we aangenaam verrast door de prachtig bloeiende Azalea Mollis. Deze struik met gele bloemen geurt ook heerlijk (vooral ’s avonds). De scylla’s waren al in de stemming voor Koningsdag; ze bloeien mooi roze, wit en blauw. Het was vandaag niet heel druk met vrijwilligers. 13 mensen waren hard aan het werk, nl. Albert, Barbara, Maarten, Henny, Ad de H., Willem, Reina, Gerda, Nel, Ad M., Kees, Jan-Willem en Hanny (verslag). De regen van de afgelopen dagen heeft de tuin heerlijk opgefrist; dat was wel nodig ook, want vooral in de bovenborders hingen sommige planten er al armetierig bij. Het was goed weer om compost toe te voegen bij meerdere planten en dat was vandaag eigen compost! Compliment aan Ad de H. De compost ziet er prachtig uit! Vorige week was er geen werkochtend, want toen hadden we “vrij”. Henny merkte dat heel goed aan de spiegels van de struiken in het gazon. Die waren zo snel alweer bijna dichtgegroeid met gras. Ook Albert moest op zijn verrijdbare bankje doorwerken om alle grasranden geknipt te krijgen. Er werd volop gewerkt in en naast de borders: onkruid wieden, keienrandjes schoon maken, veel kiemende boompjes uittrekken, ongewenst gras verwijderen van de paden, dode takken knippen, enz. We moest het vandaag doen zonder koffiedames. Gelukkig nam Maarten de honneurs heel goed waar: de koffie was lekker en de bitterkoekjes en kletskoppen ook. Na de koffie maakte Maarten een enorme bende op ons terras, want hij gooide al het vuil van het dak van de Kate erop. Maar vóór 12 uur was alles weer pico bello opgeruimd en aangeveegd. Chapeau Maarten! Reina en Hanny hebben de plek van het plantenasiel bijna klaar. Het nieuwe zand hebben ze voor zekerheid afgedekt met plastic en potten om te voorkomen dat de katten denken: “Ha fijn, een grote schone kattenbak!”

Er bloeit al veel: de sering, ajuga’s, primula’s, Engels gras, geum (oranje, leuk), euphorbia, heuchera, salomonszegel, darmera en niet te vergeten de muurleeuwenbekjes. En in (!) de muur groeit en bloeit een helleborus, bijzonder! Kom ook kijken en genieten en meewerken op de volgende data: 4, 10, 18 en 24 mei.

 

 

 


 

 

 

 De vele dikkopjes lijken zich niets aan te trekken van de lavende bijen.

 

zaterdag 13 april:

IJskoud was het zaterdagmorgen 13 april en toch kwamen er een heleboel mensen vrijwillig hard werken in de Dieptetuin. Om bovenaan te beginnen: Ton haalde de goten van de Kate leeg. De bovenborders bij de ingang werden onder handen genomen door Joyce en Loes en de border bij de inmiddels uitgebloeide Forsythia achter de bijen. Het door Joyce nieuw aangeplante sierappeltje werd door Margreeth liefdevol bewaterd vanuit haar eigen tuin. Boven bij de berceaus werden de borders, paden en treden opgeschoond door Jan Willem, Barbara, Nel en Janneke, waarbij Nel een uitglijertje maakte naar beneden. Daar werd van alles herplant door Gerda en Kees, o.a. de Amsonia, die tot de maagdenpalmfamilie behoort en zich hopelijk snel thuis voelt in haar nieuwe milieu. Om weer een beetje op te warmen week Agnieta uit naar de overkant van haar eigen stukje, in het gezelschap van Joke, om er daar samen iets moois van te maken. Henny zat weer onder haar struikgewas en het resultaat was te zien. Ook Maarten werkte van boven naar beneden: hij maakte een afvoergootje in het pad. Het hoogtepunt van de ochtend was natuurlijk weer de koffie van Meta en Tineke, ditmaal in de Kate (al zaten Maarten en Kees stoer buiten). Daar zongen we uit volle borst Reina toe, die 70 is geworden en ons trakteerde op allerlei lekkers. Reina, van harte en om met Pisuisse te spreken: Mens, durf te leven! Volgend weekend is het vrolijk Paasfeest en dus geen werkochtend.


Jazeker, zo koud was het vanochtend. Ijs op de trappen van de berceaux! 

Dat weerhield deze dames er niet van de borders bij de hortensia's op te schonen.

En Janneke verstopt achter heur haar.

'Botanische' tulpen. Daarom mag het dan wel!

Kijk dat is tenminste snoeien; in dit geval de vlinderstruiken.


Lang zal ze leven, lang zal ze leven,...

Hiep hiep hoera voor Reina, die deze week een mijlpaal bereikte!

 Eerst had Ton de troep zelf uit de goot naar beneden ged......

Loes houdt ook haar primulaatjes keurig op een rijtje!

Na de koffie was het in het zonnetje zelfs een beetje warm.
vrijdag 5 april:

Na de mest van vorige week, was het nu tijd om nieuwe plantjes te planten. En dat waren er heel wat. Donderdag hadden Josje en Gerda ze al op de juiste plekjes gezet. De meeste mensen waren dan ook daar mee bezig. Wie waren er vandaag actief: Willem, Jaco, Loes, Hannie, Henny, Ad de H., Ad M., Jan-Willem, Albert, Josje, Gerda, Maarten, Reina, Barbara, Ton, Joke, Tineke, Meta en Hanny (verslag). Onze “gevallen vrouw” Margreet stond gelukkig weer fier overeind en kwam koffie drinken.

Wat werd er nog meer gedaan? Albert knipte de grasrandjes, Loes was actief op de bult en zag tevreden, dat de primulaatjes beginnen te bloeien. Willem schudde de Sedums wakker!? Niet met een wekker, maar met een riek. Dat gaat als volgt: riek onder de wortels steken, even schudden en dan weten deze planten: ja, tijd om te gaan groeien! Henny poetste de spiegels, Ton veegde achter de Kate en Barbara veegde ook her en der en dat was te zien: de paden zien er weer heel netjes uit! Reina werkte in een van de borders en vond een haring! Hè? O ja, nog van de Kerststal natuurlijk! Ad M. verwijderde vrouwenmantel die over de keitjes woekerde. Deze plantjes die dus over zijn, vonden direct een goede bestemming: zondag ging het Plantenasiel op de Boswerf weer open en daar waren ze zeer welkom. Reina en Hanny zijn begonnen met de voorbereiding van het Plantenasiel in de Dieptetuin. Dat komt rechts naast de Kate. Peter Bosch, “hoofd bordjes” van de werkgroep Plantenasiel, heef alvast een mooi bordje geplaatst.

Wat valt er nog meer te vermelden? De koffie van Tineke en Meta was heerlijk, de forsythia bloeit nog een beetje, de ribes bloeit prachtig en de stinseplanten Geum (nagelkruid) en Corydalis (holwortel) bloeien ook en de bijen vliegen weer.

Gerda en Josje hadden de nieuwe plantjes vrijdagavond al op hun beoogde plek gezet.

Keurig met het naamlabel erbij, zodat we daar nog van konden opsteken...

 Het ingraven van de meer dan 100 plantjes was nog een heel werk!

Paddendril in de vijver, vette wormen en zwangere padden in de borders!

 Alsof dat nog niet genoeg was, trof Reina nog een haring aan!?!

 Hanny maakt notities voor het verslag. We kunnen nauwelijks wachten!

De ploeg van vandaag werd beloond met koffie en een flauw zonnetje!

Overal in de border wordt druk gewerkt.

Jaco had het koudste plekje van de tuin uitgekozen.

Aanvoer en omscheppen van de verse mest voor de composthoop.


zaterdag 30 maart:

Een beetje aan de late kant maar dat komt omdat ik zaterdag en zondag druk bezet was, maar nu weer beschikbaar om het verslag te schrijven. Keek mijn ogen uit toen in zaterdag ochtend bij de tuin arriveerde, er lag daar een hoop mest, gestort door de gemeente Zeist om U tegen te zeggen. Er kwamen alweer 17 vrijwilligers te weten: Meta, Joke, Kees, Albert,Ton, Jos, Gerda, Janneke, Joyce met Gerard, Jan Willem, Gemeentelijke Willem, Hannie, Agnieta, Loes, Henny en Yvonne.

Direct werden er koppels gevormd om de besproken mest de tuin in te rijden. Het moet gezegd Gerard, Albert, Willem hebben in no time de grote hoop mest ter plaatse afgeleverd. Ook Jan Willem fungeerde als kruiwagen vuller en dat werk, ik weet dat uit eigen ervaring, is niet het makkelijkste werk. De rest van het team was bezig de mest op de juiste plaatsen te verspreiden en toen ik om 12 uur naar huis ging lag de tuin er gemest bij.

Meta was er voor de koffie, die lekker smaakte te midden van de lekkernijen aan koek die erbij geserveerd werden. Joke heeft veel rommel opgeruimd van de paden en dat was goed te zien. Kees was op algehele controle in de tuin -  en op zijn knieën bezig met plantjes te verwijderen of te her planten en gaf er zelf nog water bij. Albert, Gerard en Willem G. waren eerste klas mestrijders en volscheppers van de kruiwagens, petje af mannen. Josje was wel aanwezig met het geven van adviezen enz. maar ging vroegtijdig met reden naar huis. Gerda daarentegen was in goede doen en verwijderde lampenpoetsersgras staande op de trap en deed haar controle in de tuin zoals we altijd van haar gewend zijn. Janneke was vanochtend mest uitspreidster en dat ging haar goed af. Ook Joyce had daar een belangrijk aandeel in maar was ook nog bereid de tafels en stoelen voor de koffie te plaatsen en weer op te ruimen. Jan Willem met zijn goede conditie vulde vele kruiwagens en zorgde ervoor dat de meeste mest op het grote oranje zeil bleef om te verwerken. Hannie heeft flink haar best gedaan met het verspreiden van de mest. Agnieta was zoals altijd bezig op haar eigen werkplek in de tuin, was goed te zien want het zag er mooi uit. Loes heeft de plantjes en het onkruid in de rotstuin verzorgd en ook hier weer water gegeven. Henny was aanwezig op haar vertrouwde plek op het gazon en heeft de onder haar toezicht vallende boompjes prima bijgewerkt en ook het onkruid aldaar verwijderd. Last but not least Yvonne heeft veel vuil overal verwijderd, hoewel ze niet kon bukken vanwege haar rug, maar was wel in een opperbeste stemming.

Het koffie samen zijn was gezellig waarbij het zonnetje ons heerlijk toe scheen - al met al een gezellige werkdag waarin veel werk werd verzet.
vrijdag 22 maart:

Vanochtend was er mist, geen mest, voor de verslaggeefster van deze week een hele verrassing. Gelukkig weerhield dat 19 (ja zelfs 20) personen er niet van om te komen werken in de Dieptetuin. Wie waren er allemaal? Henny, Hanny, Hannie, Tineke, Meta, Agnieta, Loes, Jaco, Nel, Reina, Gerda, Josje, Janneke, Maarten, Albert, Jan Willem, Ad M., Ton en Fazant. Laatstgenoemde kende, met een paar anderen (dames), de naam van het prachtige, helemaal niet pierige struikje bij de Kate: Pieris japonica, jawel. Zoals altijd was het weer een gezellige boel bij de koffie, gepresenteerd door Meta en Tineke, met koekjes heel chic op een gehaakt kleedje. Maar het ging natuurlijk ook om het tuinwerk. We gingen door met waar we de vorige keer gebleven waren: oude bladeren en stengels weghalen, zo nodig ook plantjes, die niet op hun plek stonden (voor het asiel). Josje haalde tongvaren weg en snoeide het blad van de Epimedium, want “de elfenbloemen willen in het licht”. Tsja, wie niet? En zowaar, de hemel brak open en de zon scheen op alle harde werkers. Loes voerde de bijen (bij), die opeens weer actief werden en naar de bloeiende forsythia vlogen boven de border waar anderen ook heel Bezig waren. Reina trof, met ene Peter, de 20ste aanwezige, voorbereidingen voor vrijdag 29 maart, wanneer er weer insectenhotels gemaakt gaan worden, tussen 12 en 2 uur. Iedereen heeft keihard en -goed gewerkt, teveel om alles op te noemen. Zaterdag 30 maart is er weer een werkochtend, met hopelijk wel mest, en geen mist.


 zaterdag 16 maart:

We mogen weer! Na de vriendenraadpleging van vorige week, gingen we vandaag aan de slag! We begonnen met wat regen, maar gelukkig werd het snel droog en een klein beetje gemiezer: daar laten we ons niet door tegenhouden. Maar liefst 28 mensen kwamen werken, waarvan 4 dames van serviceclub Quota in het kader van NL doet. Zij zetten zich in voor goede doelen, o.a. waterzuiveringsinstallaties in Rwanda. Hartelijk dank voor jullie hulp dames! De andere vrijwilligers waren: Hennie, Jackie, Jan Willem, Yvonne, Margreet, Reina, Ad de H, Ton, Kees, Jaco, Joke, Meta, Janneke, Nel, Agnieta, Maarten, Joyce, Gerda, Josje, Tineke, Willem, Barbara en Hanny. Loeki kwam even koffiedrinken. Zo’n eerste keer na de winter moet er vooral opgeruimd worden: dode planten worden afgeknipt, blad en takken uit de borders geharkt en alles wordt afgevoerd naar de achteruitgang aan de van Tuijlllaan. Dat werd een hele grote stapel! We zijn ongeveer op de helft gekomen, dus nog genoeg werk volgende week. De paden zien er ook weer een stuk netter uit, zodat de mensen straks, als de tuin weer open is na 1 april, goed uit de voeten kunnen. Er waren meerdere bezienswaardigheden: er zijn padden en kikkers gesignaleerd. Die werden door ons natuurlijk uit hun schuilplaatsen verjaagd, maar we zijn altijd voorzichtig met deze nuttige beestjes, hoor. Tegenover de Kate, in de border heeft een egel zelf een prachtig nest gebouwd (zie foto). Niks kant en klaar egelhuisje; liever een eigen gebouwd huis. Wonderbaarlijk mooi en stevig, heel bijzonder! Moeder eend scharrelde onrustig; ook zij was door ons opgeschrikt van haar nest. Eén ei lag erin; was ze net begonnen en komen er nog meer? We gaan het zien (of niet). Er bloeit al het een en ander. Overal komen de vroege scilla’s tevoorschijn; de meeste zijn blauw, maar we hebben ook een bijna witte variëteit. De krokussen en sneeuwklokjes zijn alweer uitgebloeid, maar de kleine anemoontjes beginnen nu, net als de chionodoxa (sneeuwroem) met de mooie stervormige bloemetjes.  Voor de Kate bloeit de schijnhazelaar met heel zachtgele bloemen, heel mooi. En ernaast pronkt de Pieris Japonica met z’n witte en roze bloemtrossen.

Afgelopen dinsdagavond was ik bij een presentatie over de stand van de wilde bijen in Zeist, uitgevoerd door 6 studenten uit Wageningen. Heel interessant en ik hoorde er een paar leuke weetjes: wilde bijen zijn dol op paardenbloemen. Nou pleit ik er niet voor om de paardenbloemen in het gazon maar te laten groeien, maar er zijn natuurlijk plekken waar we ze wél kunnen laten staan, bijv. bij de bijenkasten. Dat is dus aan te bevelen. En 80% van de wilde bijen nestelt onder de grond, bij voorkeur op wat zanderige, kale grond. Dus als je zo’n mooi afgerond gaatje in de grond ziet, stamp het niet dicht, maar laat het intact. Zo kunnen wij ook een kleine bijdrage leveren aan verbetering van de bijenstand.

Onze eerste werkochtend wordt gecombineerd met NL Doet! Daardoor hadden we vanochtend vier extra vrijwilligers, van serviceclub Quota.  

 Met man en macht borders schoonmaken; pas op voor de nieuwe uitgroei.

 Het snoeihout van de berceaux wordt op zeilen afgevoerd.

 Er werd deels in de miezer gewerkt, maar dat maakte de pret niet minder.

 Waarom moeder eend zo nerveus over het gazon liep begrepen we pas later.

Want in de border naast de banken voor Valckenbosch werd een eendennest ontdekt.

 Dit keer slechts één ei in het nest, terwijl 8 tot tien normaal is.

 Ondanks de nattigheid waren we met een recordaantal van 24 eigen vrijwilligers en vier gast-vrijwilligers. Hoe geweldig is dat!!

 Mini-tompoucen en appelflapjes werden met enthousiasme begroet en verorberd.

Deze egel heeft zijn eigen bladernest gemaakt naast de den aan het terras.

De schijnhazelaar bloeit met mooie gele bloemetjes.